JUAN CARLOS QUINTERO - CAMINANDO

Dit album is een heruitgave van “The Way Home” uit 1997 van gitarist Juan Carlos Quintero, het album was al 20 jaar out of print, Juan bracht het opnieuw uit op zijn eigen label Moondo Music onder de nieuwe naam “Caminando” (wandelen). Quintero werd geboren in Medellin, Columbia, maar als baby kwam hij naar de V.S.. Op 8 jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Brussel omdat zijn vader als legerarts daar een Navo kliniek moest bestieren. Na 5 jaar keerde de familie terug naar de VS en vestigden zich in Freehold, New Jersey. Quintero begon met gitaarspelen in België en na de middelbare school zette hij zijn opleiding voort aan het Berklee College of Music en op het Boston’s New England Conservatory waar hij o.a. les kreeg van Gary Burton en de legendarische jazz componist George Russell.

Op Berklee ontmoette hij de befaamde studio gitarist en lid van de Wrecking Crew, Tommy Tedesco die later zijn mentor zou worden en een belangrijke figuur in zijn professionele carrière. In 1986 besloot hij naar Los Angeles te gaan waar Tedesco hem introduceerde in de Californische muziekscene. Hij vestigde zijn reputatie met zijn eerste twee albums uit 1990 en 1992 met o.a. Tedesco, die schreef erover in zijn populaire rubriek in Guitar Player Magazine waardoor zijn naam bekend werd bij de liefhebbers van gitaar muziek. Inmiddels heeft hij een 14-tal albums op zijn naam staan, tot zijn hoogtepunten beschouwd hij zijn aanwezigheid op de albums “Jazz on the Latin side vol. 1 & 2”, een verzameling live muziek met vele grote namen uit de Latin muziek zoals Alex Acuna, Poncho Sanchez, Justo Almario en Luis Conte om er enkele te noemen.

JazzTimes schreef het volgende: “Quintero’s accoustic and classical guitars sparkle… By virtue of imagination as well as style, Quintero clearly outclasses many of his modern Latin guitar-strumming contemporaries”. Hij is inmiddels Music Supervisor voor de televisie en runt zijn eigen label Moondo Music. Op “Caminado” zijn behalve Quintero op diverse gitaren ook te horen de bassisten Eddie Resto en Alec Milstein, pianist Joe Rotondi en de percussionisten Munyungo Jackson, Walter Rodriguez, Tiki Pasillas, Angel Figueroa en Ron Powell. De muziek bevat een breed scala aan ritmes en stijlen, zo zijn nummers als “El Baile” en “El Pueblo” gebaseerd op de cumbia, volksmuziek die oorspronkelijk stamt uit Columbia. Het titelnummer “Caminando” is Quintero’s versie van de cha-cha-chá, “Hermanos” is een mix van Latijnse ritmes en Amerikaans gevoel. “The way home” is een romantische ballade die losjes is gebaseerd op de bolero. “Porque Si!” heeft zijn roots in de Cubaanse descargas , “Caribbean Sun Dance” is precies wat de naam impliceert, gebaseerd op Caribische ritmes, “Spring”, dat hij schreef voor zijn nichtje, omschrijft hij als een op hol geslagen kinderliedje en het swingende en in mij oren leukste nummer. “Little Indians” is volgens Quintero gewoon Latin jazz, ach wat maakt een etiket uit, gewoon heerlijke muziek.

Het spel van Quintero is een genot om naar te luisteren, een heerlijke warme kristallijne klank en met een perfecte ritmische balans. Bij deze zwoele Latijnse muziek waan je jezelf op een zon overgoten strand met zachtjes wuivende palmbomen en een Cuba libre in de hand, weg met de gedachte aan pandemie en somberheid !

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Moondo Music

video